TRAMHALTE HET PAVILJOEN

De vroegere tramhalte het Paviljoen werd gebouwd in 1870.

Het gebouw is gelegen aan de Oude Vorstseweg op de grens van Eindhout en Vorst (Plan)(Kaart via Google).

 

In de wijk de "Hemeling", gehucht "Achter de Bergen", werd in 1870, twee jaar na de villa ( het kasteel ), de herberg "het Paviljoen" gebouwd.

Aanvankelijk deed het gebouw dienst als personeelshuis waar de knechten en diensters van het Paviljoen een onderdak hadden. De uit Vorst afkomstige echtelingen Karel Hoes en Benedikta Nobels, gehuwd te Eindhout in 1869, vestigden zich op 16 april 1870 in het gebouw. Ze bleven er slechts drie jaar en maakten plaats voor de familie Wayenbergh-Van Grunderbeek uit Steenokkerzeel die op 19 november 1873 het huis betrokken. Andreas Wayenbergh was hovenier en zijn echtgenote aanvankelijk huishoudster. Vanaf 1881 werd zij als herbergierster opgetekend, zodat we kunnen besluiten dat het huis toen commercieel werd uitgebaat. Dat bleef zo tot 20 maart 1888 toen het gezin Wayenbergh, ondertussen al gezegend met negen kinderen, verhuisde naar een woning aan de klein Oosterlobaan. Het jaar nadien verhuisde het gezin naar Hoeilaart. Die verhuis had te maken met de ruzie tussen John Ward en De Marbaix die hetzelfde jaar, in 1888, naar Meerhout uitweek.

In de herberg het Paviljoen kwam op 20 maart 1888 de privé-boswachter van John Ward wonen, nl. Jan-Baptist De Jong, die gehuwd was met Dympna Nuyts en toen zes kinderen had. De herberg werd nu ook een boswachtershuis. Vanaf 1900 volgde zoon Florent zijn vader op als boswachter en bleef in de herberg wonen. Hun echtgenoten baatten de herberg uit. Vanaf 1900 fungeerde het huis tevens als tramhalte. De familie De Jong bleef er meer dan 50 jaar wonen en hield al die tijd toezicht op de jachtgebieden van John Ward en later Lancelotti.

Twee van de kinderen van Florent De Jong,  nl. Alfons (Fons van Flor) en Anna (vroegere uitbaatster van café "Het Hoekske") zorgden voor een groot aantal nakomelingen in Eindhout.

Na de familie De Jong werd de herberg uitgebaat door de  familie Peeters en later door Charel Vandecruys en vervolgens door Jozef Wouwermans.

Het gebouw is van omstreeks 1970 onbewoond.

KLIK OP DE KLEINE FOTO´S OM TE VERGROTEN

 

Menu