Broeder Lodewijk Van Genechten alias "Broeder Bavo" (1889-1963).
Klik op een kleine foto om te vergroten en door links of rechts op die foto te klikken kan je naar de volgende.
Voor een groter beeld druk op F11 - druk nogmaals op F11 om terug een normaal beeld te zien.
Foto 1 Foto 2


Lodewijk Van Genechten, zoon van Benedictus Van Genechten en Dimpna Carolina Van de Weyer werd geboren op 20 september 1889 in de Trichelhoek te Eindhout. Ingetreden in de abdij van Tongerlo, ontving hij er het wit habijt op 4 juni 1915. Hij sprak zijn kloostergeloften uit op 11 juli 1917. Op 29 januari 1929 vertrok hij als missionaris naar de Congomissie der abdij.

Op 6 juni 1898 vertrokken de eerste norbertijnenmissionarissen van de abdij van Tongerlo naar Congo. Sedertdien volgenden er velen: in totaal 159. In 1998 100 jaar later verbleven nog vijf confraters in uiterst primitieve omstandigheden in het binnenland van Congo.
 

Foto 3 Foto 4 Broeder Bavo kon heel veel, metser, schrijnwerker, steenbakker, pannenbakker, plaveimaker, kok... en al wat je maar kan verzinnen, nam hij voor zijn rekening. Met de miljoenen stenen die onder zijn toezicht gemaakt en gebakken werden, bouwde Broeder Bavo de kerk van Ngai, Zobia en Titule, kloosters, scholen, hospitalen, huizen en stallen. Van het dak tot de vloer droeg alles de stempel van zijn leven: toewijding en zorg.
Foto 5 Foto 6 Recht en stevig als al de muren die hij bouwde, zó was ook zijn leven. Bevelen of wensen van oversten waren Gods’ wil; priesters, broeders en werklieden waren mensen door God op zijn weg geplaatst; familiebanden waren voor hem heilig.
Zijn kloostergeloften beschouwde hij als het gegeven woord en ze moesten dus totaal beleefd worden. Iedere dag werd aan de Vader aangeboden met het grote offer van Jezus; iedere daad werd overwogen en wilde een gebed zijn.
Zo was Broeder Bavo uitstraling van de ware vreugde in zijn rake gezegden, in zijn vele attenties, in de zorg waarmee hij alles overwoog en uitvoerde, in het aanvaarden ook van het einde van zijn werktijd en van zijn leven. Altijd goed en nooit flauw.
Foto 7 Foto 8 De linkse foto werd genomen in oktober 1958 voor de woning van de familie Swolfs - Dimpna Bakelants aan de Gemeenteheidestraat. Dimpna was de dochter van Julia Van Genechten (zuster van Broeder Bavo) en Frans Bakelants. Het was de laatste keer dat Broeder Bavo op bezoek kwam in Eindhout.

De rechtse foto toont de vroegere woning van de familie Van Genechten - Van de Weyer waar Broeder Bavo woonde tot na het afsterven van zijn moeder Dimpna Van de Weyer, zijn vader was al eerder overleden. In 1929 vertrok hij naar de Congomissie.
Overlijdensbericht Bidprentje Gesterkt door de laatste heilige Sacramenten is Eerwaarde Broeder Bavo Lodewijk Van Genechten, lekenbroeder der abdijkerk van Tongerlo der Orde van Prémontré, missionaris in het bisdom Buta (Congo) overleden in de missiepost van Ganga (bisdom Buta) op 13 mei 1963.


Op het overlijdensbericht staat 14 mei 1963 als sterfdatum, op het bidprentje staat 13 mei 1963 als sterfdatum.
Bron: De tekst op het bidprentje, krantenartikel van 1998 en tijdschrift Komeet van 1947, uitgegeven door Klein Seminarie Hoogstraten.

 

 
info@eindhout.net 

sluiten X

- Copyright - Eindhout.Net
- Alle rechten voorbehouden