OUDE FOTO´S VAN GEBOUWEN 3 GROTER BEELD DRUK F11

GA MET UW AANWIJZER OVER DE KLEINE FOTO´S DAN ZIET U DE GROTE VERSIE MET ONDERAAN DE BIJHORENDE TEKST.

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     

 
 
 
 
 
Panorama van Eindhout.
Gefotografeerd van op de "Eindertse berg" die in het oosten van het dorp ligt. Zo zag Eindhout er uit omstreeks 1930. Midden op de foto rijst de spitse kerktoren boven het landschap uit. Aan de linkerkant ziet men de gebouwen van de gemeentelijke jongensschool. Vóór de kerk bevindt zich het gemeentehuis en rechts, tussen de huizen, bemerkt men in de verte de pastorij.


De kerk vóór 1910.
Het kerkhof lag rondom de kerk en was afgesloten met een bakstenen muur met ezelsrug. In 1857 werd het vergroot met 02 a 17 ca. Op de rechterkant van de begraafplaats was een groot gietijzeren kruis geplaatst door ijzergieter August Van Aerschot uit Herentals. In 1930 gebeurde op de hoek van de kerkhofmuur en de kasseiweg (rechts op de foto) een dodelijk verkeersongeval. Uit veiligheidsoverwegingen liet het gemeentebestuur op die plaats de muur slopen en vervangen door een ijzeren gril.


Interieur van de Sint-Lambertuskerk.
Deze foto werd gemaakt op 20 december 1905 tijdens het bezoek van de kunstcritici Fernand Donnet en Frans Van Leemputten aan de kerk van Eindhout. Het koor had zeven ramen. De achterste drie werden omstreeks 1900, nadat ze eerder waren dichtgemetseld, weer open gemaakt. De eerste twee aan de zijkanten werden kleiner gemaakt bij de aanbouw van de sacristie. De laatste twee van de oorspronkelijke zeven werden dichtgemaakt. Het koor wordt gestut door vier steunmuren, de kruisbeuken door twee andere. Het hoofdaltaar, dat in 1785 werd geplaatst, is in renaissancestijl. Het is bekroond met een tabernakel, waarboven een pelikaan prijkt. Aan beide zijden van het altaar knielen twee engelen, die in 1859 werden geplaatst. Op het altaar staan zes zeer mooie koperen kandelaars uit de 15de eeuw. Tegen de zijmuren van het koor is houten paneelwerk aangebracht in eenvoudige Lodewijk-XVIe Stijl. De banken van het gestoelte, evenals de communiebank, bestaan uit vier grote houten panelen met prachtige beeldhouwwerk.


Paneel 1 van het koorgestoelte na de Franse Revolutie.
Het houtwerk was afkomstig uit de kapittelzaal van de abdij van Averbode en belandde bij het begin van de Franse Revolutie in de kerk van Eindhout. In 1912 verhuisde het meubilair, de gestoelten en de communiebank terug naar de abdij.


Paneel 2 van het koorgestoelte na de Franse Revolutie.
Het houtwerk was afkomstig uit de kapittelzaal van de abdij van Averbode en belandde bij het begin van de Franse Revolutie in de kerk van Eindhout. In 1912 verhuisde het meubilair, de gestoelten en de communiebank terug naar de abdij.


Oud binnenzicht van de Sint-Lambertuskerk.
De kerk heden.


Oud binnenzicht van de Sint-Lambertuskerk.
De kerk heden.


Gemeentelijke jongensschool
De gebouwen werden opgetrokken in 1935.
De foto werd genomen omstreeks 1955.
Het zelfde zicht heden.


Gemeentelijke jongensschool
De gebouwen werden opgetrokken in 1949.
De foto werd genomen omstreeks 1955.
Het zelfde zicht heden.


 
Bierhandel Cools
In 1900 begon Charel Cools in Ham een bierhandel. Deze eenmanszaak omvatte een bierstekerij waar bier vanuit vaten op flessen werd getrokken. Aanvankelijk werden de tonnen bier door Cools met de kruiwagen vanuit Diest aangevoerd. Cools, die de plaatselijke herbergen bevoorraadde, had na enige tijd een paard, een bierkar en enkele helpers nodig. Rond 1930 bouwde Charel Cools een ijsfabriekje aan zijn zaak. Toen de brouwerijen mettertijd hun bieren zelf in flessen gingen leveren werd de aftrekkerij omgebouwd tot een limonadefabriek. De bierhandel Cools bereikte zijn grootste bloei kort na de Tweede Wereldoorlog. Ze was tot ver in de omstreken gekend.
Op de foto de werkplaats waar het bier op flessen werd getrokken.


Luchtfoto van de Pastorij uit 1720.
Toen nog met haar wijds, rustig achterland. Er is nog geen Albertkanaal of drukke autostrade, geen industriegebied met de ontsierende, torenhoge constructies, geen ingeplante wijken en lintbebouwing in de Norbertijnenstraat, dat zou later allemaal komen. De pastorij heden.


Klompenmakerij aan de Molenstraat.
Achter Petrus Janssens (Piejer)(1894-1957), de werkplaats waar de klompen werden gemaakt.
In zijn vrije tijd gaf Piejer zijn kippen te eten.
De foto is van omstreeks 1950.


 
De dorsmolen van Petrus Janssens (1894-1957) en Jan Oeyen.
Links aan de motor Petrus Janssens (Piejer) en rechts staande op de zijkant van de molen Jan Oeyen, de broer van zijn vrouw Clementina.
Voor dat Piejer met zijn klompenmakerij begon aan de Molenstraat, had hij samen met zijn schoonbroer een dorsmolen.
De foto is van omstreeks 1920.


Inhuldiging van de steenweg Eindhout-Vorst.
Op de foto ziet u dat het lint pas is doorgeknipt, op de achtergrond het Paviljoen op de grens van beide gemeenten.
U herkent burgemeester Dassen en burgemeester Theys van Vorst.


 
 
Inhuldiging van de steenweg Eindhout-Meerhout.
Aan de microfoon herkent u burgemeester Dassen, achter hem ziet u "meester" Jozef Das en in het midden met de hoed voor de borst "meester" Frans Cools. Ook de fanfare was van de partij. In het huis op de achtergrond was jarenlang de post gevestigd.


 
De smidse van Triphon Delsard omstreeks 1916.
Zoon Arthur verbleef toen in Duitsland als krijgsgevangene. Triphon die in de deuropening van zijn smidse staat is klaar om het paard te beslaan. Naast hem zit Arthur Stijnen. Boer Cuypers heeft zijn paard al in de hoefstal geïnstalleerd om het te laten beslaan. Met een dik touw (zeel) werden de poten opgetrokken en vastgemaakt.


De bierstekerij van Karel Cools in 1935.
Het was geen brouwerij want er werd alleen bier op flessen getrokken en ijs gemaakt dat aan de klanten geleverd werd om het bier koel te houden. Links herkent men Arthur Stijnen en rechts Louis Cools, die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelde. Louis verongelukte met een motorfiets.


 
Het kasteel van de Ossenstal
Op een postkaart, geschreven 23 augustus 1911, staat een grote groep Scheutisten (er zijn nog jonge gezichten bij!) buiten aan het kasteel. Ook de Ossenstal-hoeve is links achter de bomen zichtbaar! De kaart is gericht aan de juffrouwen Ph. en H. Pannekoek te Hofstade bij Aalst. De handtekening is nogal moeilijk te ontcijferen, maar er bestaat weinig twijfel dat ze van Evarist De Boeck is, die zelf afkomstig was van Hofstade. Hij schrijft:"K stuur u hiernevens eene voorstelling van onze doening in Eynthout. Nietwaar dat het eene puike residentie is?"
Om meer over het verblijf van de Scheutisten op het kasteel van de Ossenstal te weten , klik hier.


Theresia Vos met twee van haar dochters voor hun woning in de Trichelhoek.
Links:
Maria Cools (1921).
Midden: Theresia Vos (1888-1970), echtgenote van Jozef Cools (Jef van Coolske).
Rechts: Julia Cools (1919).
De foto is van omstreeks 1933.


De vroegere woning van het echtpaar Jan Geens - Dimphna Schoors aan de Meir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto´s van oude gebouwen 2

Menu