NATUURWANDELING IN TRICHELBROEK

Een heleboel natuurliefhebbers en leden van de Gezinsbond van Veerle kwamen op 5 maart 2006 samen aan de Sint-Bavokapel voor een wandeling in het Trichelbroek.
Er waren meer dan 70 mensen verzameld aan het startpunt.

Om 14.00u. werd de groep in twee gesplitst, groep 1 kreeg als gids Herman Berghmans (Natuurpunt), groep 2, dit waren de leden van de Gezinsbond van Veerle en enkele anderen, zij kregen als gids Vic Van Dijck (Natuurpunt) en aldus kon de wandeling aanvatten.

Voor diegenen die deze wandeling in de toekomst willen doen:

De grote vijver (Trichelhoeksekuil) is de blikvanger van het Trichelbroek. De rust van de natuur en het water vormen een aantrekkingskracht voor talrijke watervogels. Aalscholvers zijn er het hele jaar. Futen, kuifeenden, tafeleenden en wintertalingen verblijven in het voor- en najaar op de vijver. De blauwe reiger is één van de trouwe gasten in dit waterrijke gebied.

In de omliggende bossen huizen tal van zangvogels zoals de nachtegaal, grasmus, tuinfluiter en tjiftjaf. Spechten vinden het een perfect leefgebied en het is een broedplaats voor roofvogels zoals de buizerd, sperwer, havik en torenvalk. ´s Nachts is Trichelbroek het jachtterrein voor de steenuil, bosuil, ransuil en kerkuil. De reeën verblijven vooral op de vochtige terreinen met dichte begroeiing. Niet alleen de fauna, maar ook de flora is de moeite waard. Op enkele plaatsen vind je de zeldzame en beschermde koningsvaren. In een aantal poelen en grachten groeit de waterviolier. De wandelpaden zijn niet geschikt voor buggy´s en rolstoelen. Het Trichelbroek is een moerasgebied dus laarzen zijn aanbevolen. Een verrekijker komt van pas om de watervogels beter te kunnen observeren.

Klik op link hieronder om de foto´s te bekijken van de wandeling op 5 maart 2006.

Fotocollage