ZOMERWANDELING IN TRICHELBROEK

Een heleboel natuurliefhebbers kwamen op 15 juni 2008 samen aan de Sint-Bavokapel voor een wandeling in het Trichelbroek.

Om 14.10u werd met meer dan 40 moedige wandelaars in de regen gestart voor een tocht van ongeveer 2.00u, een gids van (Natuurpunt) gaf de nodige uitleg onderweg.
De hele duur van de wandeling bleef het regenen wat het observeren van de vele dieren in het Trichelbroek bemoeilijkte. In een wei langs de wandelweg werden toch nog twee groepen Canadese ganzen en een aalscholver opgemerkt.
Halfweg de wandeling werd door de mensen van natuurpunt een drankje aangeboden, aan de samenvloeiing van Kleine Laak met Grote Laak werd door de wandelaars vooraan in de groep een vos gezien.

Voor diegenen die deze wandeling in de toekomst willen doen:

De uitgestippelde  en bewegwijzerde route van 5 km kan ook individueel gewandeld worden. Het natuurgebied van 26 ha is vooral moerasgebied. Dat geeft prachtige taferelen.
De grote vijver (Trichelhoeksekuil) is de blikvanger van het Trichelbroek, er werd hier in 2007 door natuurpunt een mooie uitkijkpost (foto 1, foto 2, foto 3) gebouwd. De rust van de natuur en het water vormen een aantrekkingskracht voor talrijke watervogels. Aalscholvers zijn er het hele jaar. Futen, kuifeenden, tafeleenden en wintertalingen verblijven in het voor- en najaar op de vijver. De blauwe reiger is één van de trouwe gasten in dit waterrijke gebied, er werden er meer dan 50 geteld. Op hun grote plateauvormige nesten, gemaakt van de zachte takken van de lork, zitten nog grote jongen.

In de omliggende bossen huizen tal van zangvogels zoals de nachtegaal, grasmus, tuinfluiter en tjiftjaf. Spechten vinden het een perfect leefgebied en het is een broedplaats voor roofvogels zoals de buizerd, sperwer, havik en torenvalk. ´s Nachts is Trichelbroek het jachtterrein voor de steenuil, bosuil, ransuil en kerkuil. De reeën verblijven vooral op de vochtige terreinen met dichte begroeiing. Niet alleen de fauna, maar ook de flora is de moeite waard. Op enkele plaatsen vind je de zeldzame en beschermde koningsvaren. In een aantal poelen en grachten groeit de waterviolier. De wandelpaden zijn niet geschikt voor buggy´s en rolstoelen. Het Trichelbroek is een moerasgebied dus laarzen zijn aanbevolen. Een verrekijker komt van pas om de watervogels beter te kunnen observeren.

Klik op de link hieronder om foto´s te bekijken van de wandeling op 15 juni 2008.

Fotocollage